Et lille lukket økosystem

Et lukket system er et system, hvor der ikke er et flow af stoffer udefra. I et ideelt økosystem optages og nedbrydes de forskellige stoffer på en måde, så de bliver tilgængelige for de forskellige organismer, planter og dyr der lever i økosystemet.

For 6 måneder siden, kastede jeg mig ud i et lille projekt med selv at kreere et “næsten” lukket økosystem, kun bestående af planter. Mit økosystem er kun “næsten” lukket fordi, jeg har tilført lidt vand til system efter 3 måneder og grundet at kork proppen der holder flasken lukket ikke fuldstændig forhindre fordampning, vil det være nødvendigt engang i mellem at tilføje vand.

Det er relativt let at lave sit eget lille lukkede økosystem bestående af planter. Mit system er opdelt i lag startende med det nederste lag

  • Drænsten (i dette tilfælde ler kugler)
  • Aktivt kul
  • jord
  • planter (5 forskellige)
  • vand + lidt kunst gødning

Her ses det lukkede system lige da det var lavet.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20200726_170032-768x1024.jpg
Det lukkede system 16 juli 2020

Alle planter trives godt efter de første 3 måneder, men desværre begår jeg en fejl og hælder for meget vand i flasken ved første vanding efter 3 måneder. Det resultere i at tre planter pludselig stor trives, en plante dør og en sidste plante kæmper.

Dette ses tydeligt efter 6 måneder.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20201221_095217-768x1024.jpg
Det lukkede system efter 6 måneder

Planen er, ikke at grave den døde plante op, men se hvordan system selv håndtere at formule den døde plante. Det er ligeledes interessant at se, hvordan de øvrige planter udvikler sig og hvad der bliver domminerende. I mit tilfælde har skygge planter og planter der trives i fugtigt miljø klaret sig bedst.

B.Steffensen

Leave a Reply

Your email address will not be published.